Kijk naar je brein

Probeer als je je vandaag drukt maakt om iets, je daar bewust van te worden.  Vervang dan als je denkt: “Ik maak me druk om ….. “ door:  “ Mijn brein is druk met ……” 

Deze kleine verschuiving creëert meer ruimte. Je verschuift van deelnemer naar toeschouwer. Bonuspunten als je de gedachten niet veroordeelt en deze gedachten vervangt door : “ Mijn brein heeft een mening over …..”

‘Het vermogen om te observeren zonder te oordelen is de hoogste vorm van intelligentie.’

~ Jiddu Krishnamurti

Je hebt besloten dat je je intuïtie wil gaan volgen. Maar hoe dan? Wat je kan helpen is om afstand te nemen van je gedachten. Ik bedoel hier niet mee dat je ze het zwijgen op moet leggen (al zou dat af en toe wel heel erg lekker zijn). Het gaat erom dat je je er niet meer mee identificeert.

Je gedachten komen uit je brein. Je brein denkt voor je, maar je bent het niet, net zoals je hart voor je klopt en je huid je beschermt. Het is een orgaan, je kunt niet zonder maar het is niet je identiteit. Kun je het nog volgen?

Als we er nog verder over nadenken is het zelfs de vraag waar je gedachten vandaan komen. In hoeverre creëer je bewust jouw gedachten?

Het is een combinatie van jouw herinneringen, waarnemingen via zintuigen en ervaringen, maar het is ook iets universeels. Je zou het bijna kunnen vergelijken met een radio die op een bepaalde frequentie staat. Hoe vaak herken je niet dezelfde soort gedachten bij anderen?

Voordat we er te diep op in gaan (dat komt misschien later nog wel eens) gaat het erom dat je begint te wennen aan het idee dat je gedachten niet jouw volledige jij zijn en mooier nog, dat jouw gedachten niet waar zijn. Is dat geen opluchting?

Waarschijnlijk is dit concept niet nieuw voor je, zeker niet als je spirituele bekenden volgt zoals Eckhart Tolle, Deepak Chopra of Byron Katie. Ze zijn ontzettend inspirerend, maar hun lessen kunnen nog wel eens te abstract zijn om te vertalen naar de praktijk.

Wij zijn er dagelijks mee bezig en het is een kwestie van oefenen. Soms ben ik (Janet) het dagen kwijt en soms zijn er van die dagen dat ik het onder de knie lijk te hebben. Wees dus niet te streng voor jezelf. Het is een patroon dat je jarenlang onbewust hebt gevolgd, de meesten van ons veranderen dat niet binnen 1 week. 

 

Ik zal een voorbeeld over mezelf delen om het wat praktischer te maken.

Laatst liep ik  vanaf mijn werk naar het metrostation. Ik merkte dat ik geagiteerd werd en werd me bewust van de gedachten die dat veroorzaakten.

“ Heb ik me wel goed verwoord op die vergadering? Als ik de boodschap maar goed over heb gebracht, ik hoop wel dat ze zien dat ik er genoeg kennis over heb. Hopelijk kom ik op tijd thuis. Jeetje wat is het druk op dat metrostation, er komen steeds meer mensen. Ik moet wel een beetje goed staan op dat perron straks kan ik  niet zitten. Maar ja zitten is ook niet echt prettig als het zo vol zit. Hmmm die vergadering, heb ik wel genoeg gezegd?” etc etc etc.

Door de bewustwording van deze stroom aan gedachte merkte ik dat er  iets ruimte kwam. Ik haalde mezelf uit het middelpunt. Ik hoorde mezelf denken. “Jeetje wat maak ik me toch druk om die vergadering en wat maak ik me druk om hoe ik met de metro thuis kom.

Door de ruimte hoorde ik mijn intuïtie zeggen: “brein.” Je brein produceert de mooiste volzinnen, je intuïtie heeft vaak maar 1 woord nodig.

Ik moest er om lachen en voelde direct meer ruimte. Mijn brein maakt zich druk om wat er op die vergadering is gebeurd en mijn brein maakt zich druk over wat er allemaal op het metrostation gebeurt. Eigenlijk gaat het prima met me en hoef ik mijn brein niet te volgen. De vergadering is al geweest en ik kom echt wel thuis. Ik ben nu hier en het gaat goed met me. De gedachten waren niet gelijk verdwenen, die kwamen nog een paar keer terug, maar ik kon ze voorbij laten gaan.

Probeer het eens, als je jezelf betrapt op een jachtig moment waarbij je brein het hoogste woord heeft. Oh ja en voor de duidelijkheid, het is betrapt met een knipoog. Er is niks mis met je brein, it’s all part of the game. Zie deze challenge als een spel, een intuïtie workout.

Goeroetip

Inspiratie om liever voor je zelf te zijn en meer gewend te raken afstand nemen van je gedachtenstroom zonder deze weg te willen stoppen? Tara Brach is een psycholoog, spreker en meditatie docent. Op haar unieke zachtaardige manier en met een enorm gevoel voor humor ontrafelt zij het ego.

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart