Hoe ik naar mijn droomleven toe werk en waarom ik er nog niet ben.

Als ik met anderen praat over geluk en het waarmaken van je dromen valt het mij op dat, hoewel de meeste mensen tevreden zijn met hun leven, bijna niemand die ik ken op dit moment zijn of haar droomleven leeft. Ik ook niet. Met droomleven bedoel ik overigens niet een perfect leven. Wat ik met droomleven bedoel is dat we allemaal van tijd tot tijd een stemmetje in ons horen dat ons verteld wat we zouden moeten doen met ons leven. Dat ons de weg wijst richting geluk, blijdschap en vervulling.

Dat stemmetje komt niet uit je brein, maar uit je hart. Sommige mensen noemen het een gut-feeling. Ik geloof dat dat stemmetje je de weg wijst naar je roeping. Het woord roeping klinkt heel groots, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Je hoeft echt niet de wereld te redden. Je roeping is heel persoonlijk en hoeft niet altijd vast te liggen. Ik geloof dat het gedurende verschillende periodes in je leven kan veranderen.

Ik heb altijd geweten wat mijn roeping is, ook al was het niet heel specifiek. Mijn roeping heeft te maken met het feit dat ik altijd al een creatief persoon ben geweest. Ik ben gek op creatief bezig zijn: interieur ontwerpen, kleine kunstwerkjes maken, scrapbooking, sieraden maken, grafisch ontwerpen etc.

Dingen creëren geeft me zoveel plezier en zorgt ervoor dat ik alle notie van tijd verlies.

Waarom leef ik mijn droomleven dan nog niet?

Ik hoor je denken: als je weet wat je roeping is, waarom leef je je droomleven dan nog niet? Als ik terugkijk op mijn leven, zijn daar een aantal oorzaken voor aan te wijzen.

Allereerst heeft het te maken met keuzes uit het verleden. Op jonge leeftijd moet je al beslissen wat je wilt worden in het leven. Ik was 18 toen ik de kans kreeg om te gaan studeren. Ik was de eerste in mijn familie en dat maakte mij en mijn familie trots.

Maar ik had eigenlijk geen idee wat ik wilde op die leeftijd. Ja ik wist dat ik graag creatief bezig was, maar mijn brein zei me dat dit een kans was die ik niet kon laten schieten. Dus koos ik ervoor om rechten te gaan studeren. Het was verschrikkelijk. Maar goed, ik geef niet gauw op, dus uiteindelijk studeerde ik af in de criminologie. Dat vond ik ook een stuk leuker, maar mijn hart sloeg er nooit van over.

Ten tweede heeft het te maken met angsten. Je brein wil je veilig houden. Dus op het moment dat het stemmetje tegen mij zei ‘je moet iets creatiefs gaan doen’, bleef mijn brein zeggen ‘daar valt geen geld mee te verdienen’. Ook waarschuwde mijn brein me voor het onbekende, want ik heb nu alles wat mijn hartje begeert, waarom zou je dat omgooien. Mijn brein zei ook dat ik die onzekerheid niet aan kan als controlfreak zijnde. Door die angsten koos ik steeds weer voor het bekende. Mijn brein won het van mijn hart. Ik begon te geloven dat creativiteit bedoeld is voor een hobby en niet om een inkomen mee te verdienen.

Ten derde was mijn roeping niet erg specifiek. Ik wist alleen dat ik iets creatiefs wilde doen, maar uitzoeken hoe ik dat vorm moest geven in mijn droomleven is een zoektocht op zich. Ik vind zoveel leuk, wat moet ik kiezen als beroep? Moet ik me beperken tot interieur design? Zal ik (cara)vans kopen om op te knappen, te verhuren of te verkopen? Of zal ik mij verdiepen in grafisch vormgeven. Zucht. Mijn brein hield het niet meer bij.

Wat het ook niet echt makkelijker maakt, is dat ik nieuwe roepingen voelde. Zo wil ik heel graag dieren in nood helpen. En ik voel heel sterk dat ik moet reizen. Hoe kan ik dat in hemelsnaam combineren? Hierdoor freakte ik. Als ik overwhelmed raak, dan bevries ik (als in vechten, vluchten of bevriezen) en doe ik niks meer. Of in ieder geval niets productiefs.

Ten vierde was ik tot voor kort niet met intentie aan het manifesteren. Wat bedoel ik daarmee? Ik ben heel goed in het benoemen wat ik niet leuk vind in mijn leven, zoals opstaan om 6 uur ‘s ochtends, haasten naar het werk en van 9-17 werken als ik niet geïnspireerd ben. Voorheen was ik me niet bewust van het feit dat ik door te benomen wat ik niet leuk vind, meer van hetzelfde aantrok (het vroeg opstaan, haasten naar het werk om daar van 9-17 te zitten leven). Zo werkt de Wet van de Aantrekkingskracht nu eenmaal. Negatieve gedachten trekken negatieve dingen aan in het leven. Zo simpel is het.

Tot slot besloot ik om gewoon niet meer te luisteren naar dat stemmetje, want het gaf me meer stress dan plezier. Tot voor kort.

“In the unknown is where the excitement and adventure is.”

Hoe ga ik mijn droomleven creëren?

Ik ben inmiddels in een periode van mijn leven dat doen alsof ik dat stemmetje niet hoor pijnlijker is dan er gehoor aan geven. Ik ben op het punt dat ik mijn roeping moet en wil volgen. Dat is eng, want het betekent dat ik iets moet gaan doen en veranderen. Maar niets doen is geen optie meer. Ik ben bijna 38 op het moment dat ik dit schrijf. Het leven is geen generale repetitie. Als ik gelukkig wil zijn, moet ik gehoor geven aan dat stemmetje en veranderingen in werking gaan stellen.

Een tijdje terug luisterde ik naar een podcast van Jess Lively waarin ze een cliënt interviewde. De cliënt zei iets dat recht bij me binnenkwam:

‘In the unknown is where the excitement and adventure is.’

En jongens, wat ben ik daaraan toe! Ik ben aan het uitzoeken hoe ik het aan ga pakken. Wat mij erg helpt is het volgende:

  • Visualiseren: zoek uit waar je droomleven uit bestaat en visualiseer dat geregeld. Voor sommige mensen helpt het om het uit te schrijven. Andere mensen, ik ook, vinden het fijner om zogenaamde vision boards te maken. Hierin kun je al je creativiteit kwijt. Lekker knippen, plakken, kleuren en verven. Gebruik oude magazines om mooie plaatjes en teksten uit te knippen. Als je klaar bent met je vision board, hang je ‘m op een plek waar je vaak bent. Wat je ook kunt doen is er een foto van maken en ‘m op je beginscherm van je telefoon zetten. Janet had haar vision board laatst ingelijst, zodat je ‘m mooi aan de muur kunt hangen als reminder.
  • Prioriteren: als je je droomleven helder hebt, is het belangrijk prioriteiten te stellen. Momenteel lees ik het boek ‘The One Thing’ van Gary Keller. Hij stelt dat je je doel sneller haalt als je je concentratie weet te richten op één ding tegelijk. Deel je visie voor je droomleven op in stukken en maak een plan. Wat kun je NU doen om een stap dichterbij je droomleven te komen? Heb je dat gedaan, dan pas ga je naar stap 2 etc.
  • Intenties zetten: ik vind het heel erg helpen om intenties te zetten. Je kan ze voor een dag, week, maand en/of jaar zetten. Bijvoorbeeld: ‘ik werk vandaag met aandacht aan deze taak’, ‘ik weet wanneer ik moet stoppen en rusten’, ‘vandaag richt ik mij op positieve dingen’. Het helpt je je energie te sturen. Ik doe het vaak voor de dag of voor de maand. Het is niet echt een to-do-list, het herinnert je meer aan de vereiste state of being om je droomleven te bereiken.
  • Dankbaarheid tonen: dankbaar zijn voor wat je al hebt (bereikt) is de basis voor het ontvangen van meer. Hier heb ik eerder een blog over geschreven. Deze kun je hier lezen.
  • Mediteren: mediteren helpt om meer focus te krijgen. Dit helpt je bij het visualiseren. Neem de tijd om stil en aanwezig te zijn. Gebruik al je zintuigen om te ondervinden hoe het zou zijn als je al je droomleven zou leven. Wat zou je doen, met wie zou je zijn, hoe zou het voelen? Doe dit zo vaak als mogelijk in je dagelijkse leven, al is het maar voor 5 minuten. Even lekker wegdromen!
  • Focus je op positiviteit: het belangrijk dat je alleen maar positieve gevoelens hebt over je droomleven. Het zou moeten voelen alsof je het al bereikt hebt. Als je ongeduldig wordt of andere negatieve gevoelens ervaart, creëer je weerstand ten opzichte van je droomleven. Het is normaal om van tijd tot tijd dit te voelen. Ik heb het ook geregeld. Maar wees je ervan bewust dat het niet helpende gedachten zijn. Het is je ego die spreekt. Probeer er helpende gedachten voor in de plaats te stellen, zoals ‘ik ben precies waar ik moet zijn op dit moment’ en ‘alles zal zich op de juiste tijd en plaats aan mij openbaren. Heb vertrouwen en geduld’.
  • Vertrouw op het universum: Als je luistert naar je roeping, zal het universum je leiden. Je zult tekens en boodschappen ontvangen. Dit klinkt zweveriger dan het is. Als je er open voor staat, kan het een handige gids zijn. Stel het universum een vraag en laat het los. Vertrouw erop dat het antwoord gaat komen. Stel je open voor het antwoord dat soms komt in een vorm die je niet verwacht. Bij mij komt het vaak in de vorm van  herhaalde nummers of een persoon die zegt wat ik op dat moment nodig heb.

Ik werk nu een aantal maanden naar mijn droomleven toe. Ik zal je op de hoogte houden van mijn voortgang.

Heb jij wel eens nagedacht over jouw droomleven? Ik zou het tof vinden als je met mij deelt hoe het er voor jou uitziet en wat jou helpt bij het creëren ervan.

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart