Schrijven naar je intuïtie

Bespaar je geld en raadpleeg de coach in jezelf. Een stappenplan om naar je intuitie te schrijven

In onze eerdere artikelen heb je wat kunnen lezen over je intuïtie. Een van de beste methodes is om te schrijven naar jezelf. We hebben dit wiel uiteraard niet zelf uitgevonden. Een dagboek bijhouden of ‘journalling’ is al iets dat jaren lang wordt toegepast en niet zonder reden. Het geeft je ruimte in je hoofd en inzicht in wat je dwars zit of wat je eigenlijk zou willen.

Schrijven naar je intuïtie is bijna hetzelfde. Het doel is om meer in contact te komen met jezelf en antwoord te vinden op vragen zonder je suf te piekeren.

In dit artikel geven je wat tips om te schrijven naar je intuïtie. Ben je niet zo’n lezer? Download onze gratis printable factsheet.

  1. Maak ruimte

Je intuïtie is er altijd, dus je hoeft niet te zoeken. Het wordt alleen regelmatig verdrukt door je brein die druk bezig is van alles te regelen. Welke techniek je ook gebruikt om meer naar je intuïtie te luisteren, het zal altijd gericht zijn op het maken van ruimte om ernaar te kunnen luisteren. Maak dus ruimte voor jezelf. Letterlijk. Zorg dat je in een ruimte zit die opgeruimd en uitnodigend is. Het hoeft niet geen Feng Shui goedgekeurde Zen kamer te zijn, een gezellig opgeruimd hoekje is voldoende. Het gaat erom dat je lekker zit en niet wordt afgeleid door rommel of mensen die in en uit lopen. Je kunt op je bed zitten met een kaarsje en muziekje aan, maar een bureau met een kop thee erbij is ook prima, ‘Whatever floats your boat.’

  1. Bepaal je intentie

Het is goed om van te voren stil te staan bij wat je wil gaan doen, wat je intentie is. Het hoeft geen SMART geformuleerd doel te zijn, maar het is goed om je focus te verleggen op wat je wilt bereiken.  Je kunt het opschrijven, maar je kunt ook een paar keer bewust in en uit ademen en daarbij vaststellen wat je wil.

“ Ik wil in contact komen met mijn innerlijke stem.” “ Ik wil luisteren naar mijn intuïtie.” of “ Ik wil antwoord op  ….(vul in)  zijn voorbeelden van intenties.

3. Stel je vraag.

Zet je vraag op papier (of op je laptop). Deze vraag hoeft niet perfect te zijn. Heel vaak schuilt achter een vraag iets anders of kun je de vraag in delen opdelen. Belangrijk is dat je hem stelt en ruimte creëert voor het antwoord. Het kan van alles zijn,  het kan zijn naar welk land je op vakantie wilt, welke nieuwe haarkleur je goed zou staan, maar ook vragen op moeilijke en pijnlijke kwesties. Vaak beginnen we met het laatste omdat de nood hoog is als we de behoefte voelen om naar onze intuïtie schrijven

4. Houd het luchtig.

Zoals we eerder hebben omschreven is het soms makkelijker om met iets luchtigs te beginnen, maar als beginner kun je ook prima met iets moeilijks beginnen. Zo lang je maar probeert om er spelenderwijs achter te komen. Toen ik begon werd ik wel eens nerveus. Met wat voor spannends gaat mijn intuïtie komen? Ga ik nu eindelijk het verlossende antwoord op mijn vraag krijgen? Krijg ik nu de oplossing, het gouden antwoord? Ik kan je het antwoord alvast geven: ” Ja en Nee”.  Als je meer in contact komt met je intuïtie zul je zeker onverwachte antwoorden krijgen en zul je ook opluchting en verlichting ervaren.  Je zult ervaren dat het antwoord vaak iets is wat je ergens al wist, maar toch verassend is. Logisch want je intuïtie is er gewoon altijd dus het zal vast een keer van zich hebben laten horen, maar dan onbewust.

5.Schrijf!

Haal een paar keer adem of doe iets wat jou onstpant. Je kunt een slok thee nemen, je handen voelen tintelen of je lichaam even losschudden. Het gaat erom dat je even uit je hoofd komt en je bewust wordt van je hart, buik of lichaam.  

Er kunnen 3 dingen gebeuren:

  1. Het is doodstil en je hoort niets.
  2. Er schiet van alles door je hoofd en je bedenkt je van alles.
  3. Je hoort een woord, er schiet een beeld door je hoofd of je begint ineens met schrijven zonder er al te diep over na te denken 

Wat te doen bij welke stap?

  1. Het komt regelmatig voor dat het stil blijft. Het kan zijn dat de vraag te ingewikkeld is of dat je je m.b.t. het onderwerp nog niet ontspannen genoeg voelt. Geen probleem, er zijn meerdere wegen naar Rome leiden. Stel de vraag anders of stel een deel van de vraag. Je kunt er ook voor kiezen om een gesloten vraag te stellen.
  1. Als het heel druk wordt in je hoofd is het een makkie, dit is je brein. Om je intuïtie van je brein te onderscheiden moet je beide leren kennen. Er is overigens niets mis met je brein. Soms voelt het als negatief omdat het zo duidelijk aanwezig kan zijn, maar je hebt je brein ook nodig. Het is uit balans, that’s all. Wat te doen als je brein het roer direct over neemt?  Geef het de ruimte. Laat het maar zijn zegje doen. Schrijf het op, blijf schrijven tot het er uit is. Op een gegeven moment merk je dat er ruimte komt. Als je op dat moment een rustig en eenvoudig antwoord krijgt ben je er. Lees verder bij punt 3.
  1. Lekker bezig, je hebt je intuïtie te pakken! Wat ik wel eens merk is dat ik het antwoord niet begrijp. Dat komt omdat mijn brein het antwoord direct wil analyseren. De truc is nu om de ruimte te blijven houden. Je hoeft je gedachten niet weg te stoppen maar blijf alert en laat je gedachten voorbij lopen als kletsende voorbijgangers in een park. Schrijf door en stel alle vragen die je wilt. Een ander teken dat je je intuïtie te pakken hebt is een gevoel van rust, soms ook wel van opluchting. Het voelt alsof dingen op zijn plek vallen. Soms merk je ook dat de vraag zelf minder belangrijk wordt omdat je ineens van binnen voelt dat dingen gewoon goed zijn zoals ze zijn. Wat je ook merkt is dat je brein daar soms moeilijk mee om kan gaan. “ Huh, maar ik had toch een probleem…daar moet ik toch een stappenplan voor krijgen? “ Je brein houdt van puzzels en de puzzel lijkt veel te snel en te makkelijk opgelost. Soms kun je dus ook een beetje een anti climax gevoel ervaren omdat je een veel ingewikkelder antwoord zocht achter de je probleem. Vaak geeft je antwoord toch zoveel ruimte en opluchting dat het goede gevoel de overhand houdt.

Wat ik zelf wel ervaar is dat het na een paar dagen soms weer begint te knagen. Als ik de discipline ervoor heb zoek ik weer een moment op en ga ik weer schrijven. Na een minuut of 10 ben ik weer rustig.

Schrijven naar je intuïtie hoeft ook helemaal niet lang te duren. Soms heb je aan een kwartier al genoeg. Soms, als je echt de ruimte pakt kun je een uur zoet zijn met het stellen van vragen en ontvangen van antwoorden.

Iets wat ook veel voorkomt is dat je hetzelfde te horen krijgt. Ik kreeg bijvoorbeeld weken lang door:  “ Geef je zelf de ruimte.” ontzettend frustrerend voor mijn brein, want ik wilde erg graag met iets aan de slag! Uiteindelijk bleek het wel het antwoord te zijn op veel dingen waar ik mee worstelde.

Ok..tot zo ver het schrijven naar je intuïtie. Vond je dit artikel nuttig? We horen het heel graag! Heb je nog vragen, stel ze gerust of gebruik de community. Klik hier als je nieuwsgierig bent naar onze brieven en Klik hier als je meer wilt weten over schrijven naar je intuïtie. 

 

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart