Wat als het moeilijk is?

ervaring & Tips om antwoord te krijgen op moeilijke vragen

Soms zijn er dingen waar je met je intuïtie over wilt praten die lastig zijn. Het is dan een uitdaging om bij je intuïtie te komen, maar zeker niet onmogelijk. Er zitten zo veel overtuigingen van je brein verwikkeld om het “probleem” dat het een vertroebelde situatie van binnen is. Ik spreek vanuit ervaring ;-). In dit artikel geef ik 5 tips om naar je intuitie te luisteren als het moeilijk is.
 
De wijsheid van Hermelien
De beste tip die ik je kan geven is om je te ontspannen zodat er ruimte komt om je intuïtie te laten spreken.
Ik haal wijsheid uit boeken, ervaringen van anderen, maar ook uit films en liedjes. Harry Potter bijvoorbeeld, een magisch verhaal in zo veel opzichten. Ken je die scene dat Harry, Hermelien en Ron bij de geheime kamer willen komen en daarbij verstrikt raken in planten? Harry en Ron proberen zich er uit te worstelen waarbij de planten steeds strakker komen te zitten en zij dus ook. Hermelien beseft dat er een andere oplossing is en dat is ontspannen. Doordat Hermelien zich ontspande, verloren de planten hun grip op haar en kon zij naar de andere kamer komen.
Zo werkt het ook met je brein op het moment dat je iets als onaangenaam ervaart. Je merkt vaak 2 reacties.  
  • Je stopt het weg, waardoor je het juist sterker terug komt.
  • Je gaat zo op in je gedachten in dat je er in verstrikt raakt.  

Het laatste waar je op dat moment zin in hebt is om naar je intuïtie te schrijven. Toch biedt juist dat schrijven de ruimte om te ontspannen en los te laten.

 

Leuk feitje: je brein verwerkt slechts 0,0000000005%, van wat het binnenkrijgt, dus het krijgt maar een fractie van de realiteit mee. Wat je denkt is dus nooit de hele realiteit, verhelderend toch? 😀

Mijn ervaring als het moeilijk wordt

Als ik iets wil vragen wat ik moeilijk vind, merk ik dat ik weerstand voel. Ik word chagrijnig, vertoon uitstelgedrag of ik voel me ineens heel moe. Ik wilde mijn intuïtie raadplegen over een beslissing die ik had genomen die een enorme impact heeft gehad.

De weerstand die ik voelde was groot. Ik voelde een grote nerveuze bal aan energie in mijn keel zitten. In het kader van ‘practise what you preach’ zette ik toch door. Om eerlijk te zijn, gebeurt het regelmatig dat ik niet door zet en besluit te gaan Netflixen.

In dit geval zette ik door en haalde ik een paar keer diep adem. Ik legde daarbij de focus op mijn hart. Je hart of je buik (je ‘gut’) is vaak gebied waar het antwoord of gevoel vanuit naar boven borrelt. Het woord wat ik op voelde komen vanuit mijn hart was : “dansen”. Ik ben alles behalve een danser, maar ik besloot om alles wat er in me op kwam te laten zijn, van weerstand tot aan nerveuze ballen en dit te laten dansen of in mijn geval een beetje hobbelen ;-). Ik merkte dat mijn bewustzijn verschoof van deelnemer naar toeschouwer en dat ik ontspande. 

In eerdere artikelen heb ik het daar al eens over gehad. Kijk naar je gedachten alsof het kletsende voorbijgangers in een park zijn. Jij zit op het bankje en hoort wat ze zeggen op het moment dat ze voorbij lopen. Je pikt de woorden op, je registreert ze, maar je blijft lekker op het bankje zitten en besluit om op te staan om de voorbijgangers te volgen om te horen wat ze verder te zeggen hebben. 

Als toeschouwer, schreef ik letterlijk op wat de voorbijgangers (mijn brein) te zeggen hadden over mijn beslissing. 

Het is belangrijk dat je alert blijft en echt alles op schrijft wat er in je opkomt. Wees niet bang, ook al roept het emoties op. Emoties, zoals huilen, zijn een teken dat je weerstand minder wordt. Dat wat je onder ogen komt kun je los laten.

Door dit proces werd ik me bewust van een aantal onbewuste overtuigingen. Sommige overtuigingen waren onaardig, andere overtuigingen waren goed bedoeld, maar onjuist. 

Een overtuiging is slechts een perspectief, niet de hele werkelijkheid. Bedenk dat je brein is gemaakt om te vertalen wat het ziet. Leuk feitje: je brein verwerkt slechts 0,0000000005% van wat het binnenkrijgt, dus het krijgt maar een fractie van de realiteit mee. Wat je denkt is dus nooit de gehele realiteit, verhelderend toch? 😀

Een hele sterke overtuiging waar ik mij bewust van werd was, dat als ik  streng genoeg voor mezelf zou zijn, ik nooit meer fouten zou maken.

Terwijl ik het opschreef, besefte ik de waanzin ervan. Dat is het voordeel van bewustwording en de eerste stap van loslaten. Ik liet de overtuiging voorbij wandelen, terwijl ik mezelf bleef ontspannen. Ik voelde geen behoefte om de overtuiging te analyseren, om het te veroordelen of om de overtuiging verder te volgen. Ik raakte er niet meer in verstrikt. Uiteindelijk voelde ik zelfs geen behoefte meer om vragen te stellen aan mijn intuïtie. Ik voelde door de ruimte die ik kreeg dat, wat er ook zou gebeuren en wat voor beslissing ik in het vervolg ook zou nemen, het goed zat.

Als je vaker met je intuïtie werkt zul je merken dat er een moment komt dat je je zo rustig voelt dat je behoefte om vragen te stellen minder wordt. Je brein wil in eerste instantie graag verder puzzelen met de antwoorden. Als je brein rustig is omdat het zijn zegje heeft gedaan zijn de vragen niet meer nodig.

Dat gezegd hebbende, het is niet altijd even makkelijk. Probeer er mee te oefenen en geen waarde te hechten aan de uitkomst. 

Tips 

Je bent op zoek, naar raad van je intuïtie maar je merkt dat je weerstand voelt. Hoe pak je dit aan?

 

  1. Weerstand is onvermijdelijk maar het hoort erbij. Probeer je te ontspannen, denk aan Hermelien!
  2. Hoe groter de weerstand hoe groter de invloed is van jouw onbewuste en waarschijnlijk onjuiste overtuigingen. Bedenk hoe veel lichter je je zal voelen als je een vastgewortelde overtuiging kan loslaten.
  3. Word een toeschouwer in plaats van een deelnemer en schrijf op wat je denkt. Door het schrijven filter je wat uit je brein komt en wat uit je hart/gut. Je intuitie is altijd rustig, licht en eenvoudig.  Antwoorden van je brein voelen complex, zwaar of en druk.
  4. Analyseer je antwoorden niet en veroordeel niet wat je allemaal opschrijft.
  5. Voel de ruimte die in je opkomt. Een gevoel kan ook je intuïtie zijn. Het heeft niet altijd woorden of een uitleg nodig. Waardeer het gevoel maar ook de kracht die je hebt laten zien door je bewust te blijven, ondanks de pijnlijke gevoelens die je brein je kunnen geven.

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart